Pages

Wang Kertas Kerbau Bajak

Sunday, 17 March 2013

Setengah abad yang lalu, kebanyakan negara-negara di Asia Tenggara amat bergantung kepada aktiviti pertanian seperti penanaman padi, memancing, memburu dan sebagainya untuk membangunkan ekonomi negara mereka. Antara semua aktiviti pertanian, penanaman padi di sawah padi telah dianggap sebagai salah satu aktiviti yang paling penting kepada negara-negara Asia. Ini adalah semata-mata kerana beras adalah makanan utama atau makanan ruji bagi kebanyakan Asia.

 
 Kerbau digunakan untuk membajak padi

Secara tradisinya, petani menggunakan teknik konvensional untuk membajak sawah padi. Kerbau biasanya digunakan untuk membantu untuk membajak sawah berlumpur kerana habitat semula jadi yang bersesuaian 
dengan tanah berlumpur.
 
Oleh itu, kita boleh melihat banyak wang kertas awal Asia Tenggara menggambarkan ini aktiviti pertanian yang penting. Sesungguhnya, ini adalah satu kejayaan kepada banyak negara membangun Asia sebelum memajukan diri dengan teknologi moden. Walaupun kini kerbau tidak digunakan seperti biasa untuk membajak sawah padi, tetapi kadang-kadang ia masih boleh lagi dilihat di sesetengah kawasan luar bandar di seluruh negara-negara Asia.

Kebanyakan wang kertas yang digambarkan ini aktiviti pertanian telah dikeluarkan pada tahun 1950-an hingga awal 1970-an. Malaya & British Borneo, Kemboja, Burma, Laos, Vietnam dan Indonesia adalah di kalangan negara-negara Asia Tenggara yang digunakan aktiviti ini penting sebagai sebahagian tema wang kertas mereka.


 
 Malaya & British Borneo Banknote dikeluarkan dalam tahun 1961


 
 Cambodian banknote dikeluarkan dalam tahun 1956

 
 Laos banknote dikeluarkan dalam tahun 1957

 
 
Burma banknote dikeluarkan dalam tahun 1958

 
 Vietnam banknote dikeluarkan dalam tahun 1972

 
 Indonesia banknote dikeluarkan dalam tahun 1975

 *Copaste